Showroom

Bli en mer energieffektiv fastighetsägare

Hitta fastighetens energitjuvar och spara både pengar och miljö. Det kan Rexel, som är en av landets största elgrossister intyga. Belysning, elbilsladdning och solceller är tre områden där företaget ligger i täten och där fastighetsägare kan göra en bra energiaffär.

Det finns en mängd råd och sätt att minska energianvändningen i en fastighet. En av de mest effektiva, enligt Håkan Pettersson, försäljningschef inom belysning på Rexel, är att göra en så kallad belysningsinventering.

– Efter dialog med fastighetsägaren och brukarna tar vi fram ett förslag. Det handlar ofta om hyresgäster och hur de upplever miljön, om det är ett kontor har man kanske genomfört undersökningar om hur de anställda mår på arbetsplatsen. Om det är lite eller för mycket ljus eller kanske fel sorts ljus. Då kan vi åtgärda det, så att det uppfyller kriterierna.

MicrosoftTeams-image (1)

Genom att analysera belysningen och göra medvetna investeringar kan energikostnaderna minska och underhållskostnaderna optimeras samtidigt som den nya belysningen anpassas till fastighetens användningsområde, den aktuella miljön och till de människor som vistas där.

– Gäller det den yttre miljön och en upplevd otrygghet, försöker vi ofta jobba så att vi sätter ljus på otryggheten. I flera av våra projekt tar vi fram lösningar för att öka trygghet genom att placera ljuskällor där tidigare problem som inbrott och andra situationer som skapar otrygghet uppstått. Med våra beräkningar och visualiseringsverktyg tar vi fram olika alternativ som används för att minimera ”osäkra” miljöer, säger Håkan.

Rexel har bland annat tagit fram konceptet ”Verktygslöst byte”. Detta är underhållsfria armaturer där brukaren själv kan byta den LED modul som sitter i armaturen och spara energi en gång till då LED tekniken hela tiden blir effektivare. Andra praktiska och tidsmässiga fördelar med produkten är att armaturens stomme och kupa inte behöver tas bort, vilket innebär mindre resursslöseri eftersom det inte krävs någon nyinstallation då man endast ersätter LED modulen.

Den innovativa tjänsten Rexolution
Rexel erbjuder helhetslösningar inom elbilsladdning. Viktor Ekberg, regionssäljare inom E-mobility och elbilsladdningsexpert på Rexel berättar hur de kan hjälpa till med laddningen på allra bästa sätt.

-Vi hjälper våra kunder med paketerade helhetslösningar inom elbilsladdning. I takt med att antalet laddbara fordon ökar efterfrågas smidiga och enkla lösningar för hantering av laddning på arbetsplatsen, vid sin bostad eller på en besöksparkering, säger han.

Rexel erbjuder inom Rexolution en digital tjänst för elbilsladdning. Här erbjuds fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och arbetsgivare ett komplett digitalt system som sköter hanteringen av parkeringsplatser med elbilsladdning.

-Genom Rexolution kan vi hjälpa våra kunder att skapa en ny inkomstkälla för deras fastighet. Vi sköter administration, kundtjänst, service och support dygnet runt, avslutar Viktor Ekberg.

Text: Linda Johansson