Showroom

Nordens största solcellsvägg

När BAE Systems Hägglund skulle effektivisera sin produktionshall i Örnsköldsvik, ville de skapa en toppmodern miljö, både in och utvändigt. Som en del av projektet behövdes fasaden renoveras och bytas ut. Planen var först att uppdatera med en klassisk plåt, men en idé om att skapa nordens största solcellsvägg föddes istället.

Arbetet mot att bygga nordens största vägghängda solpaneler på 2500 kvadratmeter fasadyta startades tillsammans med installatören Goodtech. Selga stod för leveransen av solceller från Trina Solar. Panelerna har 25 års garanti på att de ska producera minst 80 procent av den angivna effekten.

Projektet
Under projektet arbetade både byggnadstekniker och elektriker tillsammans för att skapa den nya fasaden. Det unika bygget krävde att panelerna monterades uppifrån och ned, för att inte ställningarna skulle skada de redan färdigmonterade cellerna. För att skapa det rätta intrycket på byggnaden som går i samma framtidsanda som företaget, valdes en monokristallin helsvart panel. Intrycket blev både dramatiskt och stilfullt.

Lösningen
De fasadmonterade solpanelerna ger en årlig toppeffekt på 370 kW och en beräknad årlig energi-produktion på 237 000 kWh – vilket motsvarar 4–5 procent av BAE Systems energiförbrukning i Örnsköldsvik.

Räknat i antalet elcertifikat innebär solcellsanläggningen att företaget får tillgång till 237 stycken och samtidigt sparar drygt 200 ton CO2 per år. Skonsamt på både miljö och ekonomi.

Bild1